Strana 1 z 1

Zmena web serveru

Napísané: Ne Dec 19, 2010 1:27 pm
od užívateľa Marek Adamec
Vedel by mi niekdo poradit postup ako presne postupovat pri prehrati obsahu web stranky z napr. (marekadamec.navrchol.sk na marekadamec.sk) Neviem co mam len prekopirovat a co mam upravit...

Re: Zmena web serveru

Napísané: Po Dec 20, 2010 6:20 pm
od užívateľa _rasel^
Ahoj, v podstate je prechod na novú doménu veľmi jednoduchý, stačí obsah webu premiestniť na nové miesto... ak v článkoch, šablóna, snippetoch, chunkoch používaš relatívnu cestu (bez domény) k obrázkom, dokumentom a iným veciam (väčšinou to takto je, ak neodkazuješ v dokumentoch priamo), tak je prechod bezbolestný, ale ak v článkoch, šablóna, snippetoch, chunkoch odkazuješ na obrázky (a iné) absolútnou cestou (ktorá obsahuje doménu a celé umiestnenie), tak je prechod komplikovanejší, pretože je potrebné skontrolovať články, šablóny, snippety, chunky, či sa v nich nenachádzajú odkazy, ktoré sú smerované na starý web. Po presunutí na nový web je ešte v administrácií potrebné kliknúť na "clear cache", aby sa vyprázdnil neaktuálny zásobník stránok.

Ak meníš aj databázový hosting, tak je potrebné upraviť config.inc.php, aby údaje k databáze sedeli.

Potom je ešte potrebné nastaviť správne atribúty pre súbory (ako v inštalácií).

Na starý web je vhodné umiestniť presmerovanie 301 do .htaccess (príklad):

Kód: Vybrať všetko

Options +FollowSymlinks
RewriteEngine On
RewriteBase /

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^etomite.sk
RewriteRule (.*) http://eto.sk/$1 [R=301,QSA,L]

Re: Zmena web serveru

Napísané: St Dec 29, 2010 1:16 am
od užívateľa Marek Adamec
Dnes som sa konecne pustil do prekopirovania svojej web stranky. Narazil som ale na jeden zavazny problem :( a to ze mi a neviem preco pozmenilo pismenka. Pre jednoduche porovnanie: www.marekadamec.sk (zle pismenka) www.marekadamec.navrchol.sk (dobre pismenka).
1) prekopiroval som natvrdo cely web aj databazu... a dal som si nacitat www.marekadamec.sk (cesta v config.inc.php bola este k starej databaze) ale zobrazovalo mi to zle pismenka... pritom obe stranky tahali data s tej istej databazy a to na serveri navrchol.sk ale na povodnej adrese vsetko zobrazovalo OK.
2) na serveri www.marekadamec.sk v config.inc.php som prepisal cesty a uz taha s databazy na novom serveri, ale stale mi zobrazuje zle pismenka... s toho vypliva ze v databaze byt problem nemoze. Vyprazdnil som aj zasobnik "clear cache".

Mozno je problem v tomto: Potom je ešte potrebné nastaviť správne atribúty pre súbory (ako v inštalácií). toto som nespravil pretoze neviem ako to potom mam pouzit dalej. Prepisem atributy ako pri instalacii etomite ale co potom ked budu prepisane? Neviem aky mam spravit dalsi krok... som asi Lama.. :?

Re: Zmena web serveru

Napísané: St Dec 29, 2010 12:14 pm
od užívateľa _rasel^
Problém je v znakovej sade. Mám niekoľko otázok, resp. ako postupovať:
  • Menil si aj poskytovateľa hostingu? Ak nie, tak je možné zachovať pôvodné úložisko databázy. (najrýchlejšie riešenie)
  • Aké zotriedenie tvoja databáza používa? Je možné zistiť v pomocou phpMyAdmin - po kliknutí na databázu sa ti zobrazia jednotlivé tabuľky a v stĺpci Zotriedenie môže byť utf8_general_ci, alebo utf8_slovak_ci (a iné) - zaujíma ma Tvoja hodnota.
  • Databáza sa musí exportovať s rovnakou znakovou sadou ako sa importuje. Ako prvé vizuálne odkontrolujeme správnu znakovú sadu v pôvodnej databáze. Prihlás sa prosím do starej DB pomocu phpMyAdmina, klikni na tlačidlo Prechádzať vedľa tabuľky etomite_site_content (kde etomite_ je prefix DB - záleží od tvojho nastavenia). A vizuálne odkontroluj obsah stĺpca content a to hlavne znaky, ktoré sú špecifické pre slovenčinu (ľščťžäô) - ak nájdeš aj tu "znakový guláš" (nesprávne zobrazovanie slovenských znakov ala "rozsypaný čaj"), tak bude primárny problém v pôvodnej databáze.
  • Napíš prosím v akom stave to je a budeme pokračovať ďalej...
Edit: Už som na to prišiel :) Riešenie je jednoduché (to napísané vyššie ani nemusíš čítať) a stačí v tvojej šablóne upraviť riadok v ktorom sa definuje znaková sada - musí tam byť UTF-8:

Kód: Vybrať všetko

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />
V podstate to nastavenie na pôvodnom hostingu (iso-8859-1) nie je správne a až na novom hostingu, ktorý je nastavený inak sa to prejavilo. Po tomto nastavení je potrebné kliknúť na tlačidlo "Clear Cache".

Re: Zmena web serveru

Napísané: St Dec 29, 2010 1:15 pm
od užívateľa Marek Adamec
1) Menil si aj poskytovateľa hostingu? Ak nie, tak je možné zachovať pôvodné úložisko databázy. (najrýchlejšie riešenie) - ano menil, osobnu stranku som mal u poskytovatela hostingu poruban.sk a teraz som si ju dal na websupport.sk

2) Na starom hostingu v databaze pouzivam zotriedenie utf8_general_ci a take iste aj na novom.

3) Takto to vyzera asi v stlpci content v tabulke .....site_content
Obrázok

hm no to posledne som cital az nakoniec....:) len neveim v ktorej šablóne upraviť riadok v ktorom sa definuje znaková sada - musí tam byť UTF-8 lebo mne zobrazuje zle pismenka aj v manageri....:
Obrázok

Re: Zmena web serveru

Napísané: St Dec 29, 2010 1:30 pm
od užívateľa Marek Adamec
UZ viem .... som ale LAMA :D

Dakujem za ochotu poradit!

Re: Zmena web serveru

Napísané: St Dec 29, 2010 3:05 pm
od užívateľa _rasel^
Keď pomohlo, tak super... ešte by som upravil tú znakovú sadu v šablóne. Mne sa začali znaky zobrazovať správne hneď ako som v prehliadači manuálne upravil kódovanie zobrazenia stránky z ISO-8859-1 (neobsahuje slovenské znaky a preto ich nevie správne zobraziť) na UTF-8. Teraz to síce vyzerá byť v poriadku, ale na iných operačných systémoch, alebo prehliadačoch by sa to mohlo zobrazovať inak.

Re: Zmena web serveru

Napísané: St Dec 29, 2010 10:20 pm
od užívateľa Marek Adamec
Co sa jedna znakovej sady tak som ju prepisal v managery -> Configuration -> Character encoding: UTF8 , ale ked si pozriem zdrojovy kod stranky tak tam stale vypisuje
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> ale web mi uz zobrazuje OK. Ty si asi pod tou sablonou myslel asi nieco ine...

Ohladom toho presmerovania som to poriesil vytvorenim noveho indexoveho suboru s obsahol:

Kód: Vybrať všetko

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
  <head>
  <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
  <meta name="generator" content="PSPad editor, www.pspad.com">
  <meta http-equiv="refresh" content="1;url=http://www.marekadamec.sk">
  <title></title>
  </head>
  <body>

  </body>
</html>
Lebo ten .htaccess som nevedel rozbehat...

Re: Zmena web serveru

Napísané: Št Dec 30, 2010 1:59 am
od užívateľa _rasel^
To že si zmenil znakovú sadu v nastaveniach Etomite je dobré a tak to má byť. Ale ešte v [Manage Resources - Manage Templates] v šablóne, ktorú používajú tvoje dokumenty je natvrdo definovaný ten riadok, ktorý si postol (keďže templaty sú pôvodom nie slovenské). Ak chceš, aby ti znakovú sadu v šablóne (template) automaticky nastavovalo podľa znakovej sady, ktorú si definoval v nastaveniach administrácie, tak je potrebné riadok v šablóne upraviť takto:

Kód: Vybrať všetko

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=[[etomite_charset]]" />
ISO-8859-1 je západoeurápska znaková sada, ktorá môže robiť problémy (neobsahuje slovenské znaky).

Znaková sada sa nastavuje na niekoľkých miestach:
  • Znaková sada pre Etomite manager - tj. pre administráciu, správne zobrazovanie prekladu (lokalizácie Etomite), správne zobrazovanie a ukladanie dokumentov do databázy,
  • Znaková sada v akej je uložená lokalizácie (preklad) Etomite musí súhlasiť so znakovou sadou, ktorá je nastavená v administrácií,
  • Znaková sada pre šablóny (templaty) - aby internetový prehliadač vedel akú znakovú sadu má použiť pre správne zobrazenie stránky,
  • Znaková sada databázy - v akej znakovej sade databáza vlastne je a zotriedenie (zoradenie) databázy - berie ohľad na špecifické znaky, napr. v utf8_slovak_ci - ak niečo usporiadaš podľa abecedy, kde má zatriediť "ch" a pod.
  • Na niektorých a hlavne zahraničných hostingoch (a W(L)AMP serveroch) je potrebné dokonca pred ukladaním špecifikovať v akej znakovej sade načitávať a ukladať dáta do databázy.
Už iba pre úplnosť, keď som sa už rozpísal, tak slovenské a české znaky je možné použiť v týchto znakových sadách:
  • UTF-8 (medzinárodná - obsahuje aj azbuku, arabské znaky a pod.),
  • ISO-8859-2 (známa aj ako Latin 2 - východoeurópska znaková sada),
  • Windows-1250 (bežne sa používa, ale toto je viac-menej výmysel Microsoftu - nepoužívať),
  • iné... ktoré sa väčšiu nepoužívajú (buď sú príliš staré, alebo príliš nové).

Re: Zmena web serveru

Napísané: Št Dec 30, 2010 10:34 am
od užívateľa Marek Adamec
Uz viem preco som to nemohol najst, lebo v template bol vlozeny snippet MetaTagsExtra v ktorom to bolo treba prepisat.... :)

Re: Zmena web serveru

Napísané: Št Dec 30, 2010 12:43 pm
od užívateľa _rasel^
Nj, v riadku 99 by mala byť znaková sada definovaná takto - v starších verziách MetaTagExtra tomu asi tak nebolo:

Kód: Vybrať všetko

$content_type = "text/html; charset=[(etomite_charset)]";

Re: Zmena web serveru

Napísané: Pi Aug 12, 2011 4:01 pm
od užívateľa Marek Adamec
Da sa prepisat nazov tabulky v mysql? Potrebujem to aby som dal 3 databazi do jednej... Vysvetlenie: nakopiroval som si databazu s en (na iny hosting) potom ju chcem upravit na sk a prekopirovat a potom de... Len mi to nejde prepisat teda nemozem najst tu moznost.

napr.:
z
en_navrchol_skactive_users
na
sk_navrchol_skactive_users

Re: Zmena web serveru

Napísané: So Aug 13, 2011 2:53 pm
od užívateľa _rasel^
Myslím, že v phpMyAdminovi nie je priamá možnosť na zmenu názvu tabuľky (pomocou nejakého tlačidla). Je to možné urobiť pomocou SQL scriptu:

Kód: Vybrať všetko

RENAME TABLE en_navrchol_skactive_users TO sk_navrchol_skactive_users;
Klikneš na databázu, aby sa ti zobrazil zoznam tabuliek a potom hore môžeš kliknúť na záložku SQL a tam môžeš vykonať tento príkaz.

Užitočnejší môže byť príkaz na vytvorenie kópie už existujúcej tabuľky:

Kód: Vybrať všetko

CREATE TABLE en_navrchol_skactive_users LIKE sk_navrchol_skactive_users;
INSERT en_navrchol_skactive_users SELECT * FROM sk_navrchol_skactive_users;
Vytvorí novú tabuľku en_navrchol_skactive_users podľa sk_navrchol_skactive_users a do novej tabuľky en_navrchol_skactive_users skopíruje obsah sk_navrchol_skactive_users.

Re: Zmena web serveru

Napísané: St Aug 17, 2011 12:15 pm
od užívateľa Marek Adamec
Spravil som to ako si mi kazal a funguje to! :) Ale mam ine problemy:
1) ked vlozim text tak mi zneho ubere zopar poslednych slov po ulozeni.. Neviem preco to robi, kde moze byt problem. Vid http://www.national-food.info
2) ked som zmenil (prelozil do SK) nazov z Africa na Afrika a ulozil tak mi po kliknuti v menu vychodi chybovu stranku 404 som stoho mimo... Vid http://www.national-food.info/sk

Re: Zmena web serveru

Napísané: Št Aug 18, 2011 5:44 pm
od užívateľa _rasel^
Ahoj, skús vyprázdniť zásobník stránok. Potom by mali odkazy fungovať správne... ak si to už urbil a aj napriek tomu to nefunguje, tak to bude problém priamo v hodtingu... keď si všimneš, tak ťa presmeruje na chybovú hlášku o úroveň vyššie, čo by robiť nemalo... čosi podobné sme riešili pri obrázkovej galérií, ak si spomínaš.

To prečo odstriháva text si vysvetliť neviem... musel by som to vyskúšať priamo na hostingu.