Pretazovanie databazoveho serveru

Máte problém, hľadáte niečo? Opýtajte sa a poradíme...

Moderátor: Moderators

Užívateľov profilový obrázok
Marek Adamec
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 246
Dátum registrácie: Pi Dec 28, 2007 7:58 pm
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Kontaktovať užívateľa:

Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa Marek Adamec » St Aug 11, 2010 2:36 pm

Mam taky problem ze mi dost casto vypadava web.... vzdy musim ohladom toho ontaktovat spravsu (poskytovatela) web hostingu. On mi nato odpisal toto:

treba optimalizovat vas web, lebo neumerme pretazuje cely databazovy server,
trochu si to zindexujte alebo premazte
SELECT COUNT(DISTINCT(visitor)) FROM `navrchol_sk`.navrchollog_access
48 Sending data SELECT COUNT(DISTINCT(visitor)) FROM `navrchol_sk`.navrchollog_access
trava to 10-100sekund nez sa vobec vygeneruje uvodna stranka


No ja sa v tomto neviznam potreboval by som poradit.

Užívateľov profilový obrázok
_rasel^
ETOMITE Admin
ETOMITE Admin
Príspevky: 1122
Dátum registrácie: Ut Sep 20, 2005 1:03 am
Bydlisko: Košice (SR)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa _rasel^ » Št Aug 12, 2010 4:54 am

Zrejme ti staré štatistiky návštevnosti vyťažujú server. V administrácií Etomite môžeš staré štatistiky návštevnosti vymazať, v sekcii [Štatistika] je v strede tlačidlo [Vymazať štatistiku!] en. [Visitor Stats - Empty visitor logging tables]. Alebo v [Konfigurácií] vypnúť [Logovanie návštev, štatistiky] - to by malo výrazne zrýchliť načítavanie stránok. Ďalej odporúčam, aby sa do zásobníka ukladalo pokiaľ možno čo najviac stránok/dokumentov, aby sa ich obsahy načítali zakaždým z databázy.
..:: Etomite CMS → Rulezzz !.!.!. ::..

Užívateľov profilový obrázok
Marek Adamec
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 246
Dátum registrácie: Pi Dec 28, 2007 7:58 pm
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa Marek Adamec » Pi Aug 13, 2010 4:55 pm

no asi ma vystre, ked som sa pokusal dostatna tu stranku so statistikami tak to nacitavalo nehorazdne dlho a vobec to ani nenacitalo a po 5 pokuse mi to zase odpalilo server.... sak ma spravca asi zastreli....

Forbidden
You don't have permission to access / on this server.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


neda sa spravit vycistenie cez administraciu mysql ?

Užívateľov profilový obrázok
_rasel^
ETOMITE Admin
ETOMITE Admin
Príspevky: 1122
Dátum registrácie: Ut Sep 20, 2005 1:03 am
Bydlisko: Košice (SR)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa _rasel^ » Pi Aug 13, 2010 11:59 pm

Ahoj, v MySQL je možné dáta vymazať (v administrácií phpMyAdmin je vedľa názvu tabuľky ikonka kôs, ktorá tabuľku vyprázdniť/vysype - konkrétne je tak treba urobiť s tabuľkami, ktoré majú v názve log), ale zdá sa mi dosť čudné, že jedna tabuľka databázy vie vyťažiť celý server - veď nemôže mať viac ako zopár desiatok MB. Skús v MySQL spustiť príkaz:

Kód: Vybrať všetko

SELECT COUNT(DISTINCT(visitor)) FROM `navrchol_sk`.navrchollog_access
Tento príkaz vyhodí počet odlišných záznamov, koľko ich je? V MySQL v okne "Štruktúra" môžeš zistiť akú veľkosť má tvoja tabuľka `navrchollog_access` a koľko obsahuje záznamov - len pre zaujímavosť - aké ma momentálne parametre?
..:: Etomite CMS → Rulezzz !.!.!. ::..

Užívateľov profilový obrázok
Marek Adamec
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 246
Dátum registrácie: Pi Dec 28, 2007 7:58 pm
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa Marek Adamec » So Aug 14, 2010 7:13 pm

dnes vecer sa nato kuknem, inak ma napada este jedna vec, ako funguje bbckove forum to si tiez uklada data do databazi (text- prispevky) sam i zda, ak hej tak potom forum to moze aj pretazovat....

Užívateľov profilový obrázok
_rasel^
ETOMITE Admin
ETOMITE Admin
Príspevky: 1122
Dátum registrácie: Ut Sep 20, 2005 1:03 am
Bydlisko: Košice (SR)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa _rasel^ » So Aug 14, 2010 8:13 pm

Za normálnych okolností, tzn. pri vyťaženosti Db servera, by mal web Etomite (a aj iných systémov) fungovať tak, že sa zobrazí chybová hláška o nedostupnosti databázy (k výpisu rovnakej chybovej hlášky dôjde napr. aj v prípade, že sú nastavené zlé prihlasovacie údaje):

Kód: Vybrať všetko

« Error »
Etomite encountered the following error while attempting to parse the requested resource:
« PHP Parse Error »
 
PHP error debug
  Error: 	mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user '×××' (using password: YES)	 
  Error type/ Nr.: 	Warning - 2	 
  File: 	/×××/index.php	 
  Line: 	1320	 
  Line 1320 source: 	if(@!$this->rs = mysql_connect($this->dbConfig['host'], $this->dbConfig['user'], $this->dbConfig['pass'])) { 	 
 
Parser timing
  MySQL: 	0.0000 s s	(0 Requests)
  PHP: 	0.1071 s s	 
  Total: 	0.1071 s s	 

« Error »
Etomite encountered the following error while attempting to parse the requested resource:
« Failed to create the database connection! »
 
Parser timing
  MySQL: 	0.0000 s s	(0 Requests)
  PHP: 	0.1103 s s	 
  Total: 	0.1103 s s
Ale v tvojom prípade sa nezobrazí žiadna chybová hláška o nedostupnosti databázy, ale hláška o nedostupnosti webu ako takého, chyba 403. Táto chyba s databázou nemá nič spoločné. Popis tejto chybovej hlášky nájdeš napr. na stránke: Pomocné informácie k chybovým hláseniam webových lokalít (chyby protokolu HTTP) - Webová lokalita odmietla zobraziť túto webovú stránku (HTTP 403) - bod 2. Preto som sa zo zvedavosti pýtal na to, aká veľká je tvoja tabuľka a koľko má záznamov... vyprázdnenie tabuliek log by malo pomôcť, ale momentálne si nie som úplne istý, či aj v tomto prípade...
4×× - klientova chyba - Klient položil chybný dotaz alebo nemá oprávnenie získať dokument požadovaný v dotaze.
403 Forbidden - Server má od správcu zakázané odpovedať na dotaz.
Popis: V primárnom adresári nie je žiadny súbor alebo jeho majiteľ nepovolil práva k súboru či adresáru.
Príčina: Prístup do adresára / súboru bol serverom zamietnutý
  1. pokiaľ v primárnom adresári chýba indexový súbor (index.html, default.html, index.php,...)
  2. pokiaľ sú nastavené práva adresára / súboru tak, že do nich server nemá prístup pre čítanie.
  3. nastane keď niekto vstupuje nesprávnym prihlasovacím menom alebo heslom na vami zvolené zaheslované časti stránok.
..:: Etomite CMS → Rulezzz !.!.!. ::..

Užívateľov profilový obrázok
_rasel^
ETOMITE Admin
ETOMITE Admin
Príspevky: 1122
Dátum registrácie: Ut Sep 20, 2005 1:03 am
Bydlisko: Košice (SR)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa _rasel^ » Po Aug 16, 2010 12:13 pm

Ahoj, daj potom prosím Ťa vedieť ako to dopadlo.
..:: Etomite CMS → Rulezzz !.!.!. ::..

Užívateľov profilový obrázok
Marek Adamec
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 246
Dátum registrácie: Pi Dec 28, 2007 7:58 pm
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa Marek Adamec » Ut Aug 17, 2010 12:20 pm

cauko skor ako dnes som sa ktomu nedostal, v emaili ti poslem pdf mojej mysql tabulky pre navrchol.sk (inak mam az 8 mysql tabuliek, pretoze mam alias domeny..) navrchollog_access ma 1 039 972 zazanmov (zobrazeni webu) a ma 117MB.. sak si to mozes kuknut v pdf.

poslal som ti to emailom na: info @ etomite.sk

Užívateľov profilový obrázok
_rasel^
ETOMITE Admin
ETOMITE Admin
Príspevky: 1122
Dátum registrácie: Ut Sep 20, 2005 1:03 am
Bydlisko: Košice (SR)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa _rasel^ » St Aug 18, 2010 8:55 am

Ahoj, dik za info, v tabuľke log_access je fakt veľké množstvo záznamov. Pomocou ikonky kôš by bolo treba orezať dáta z tabuliek log_access, log_hosts, log_operating_systems, log_totals, log_user_agents, log_visitors a ako poslednú väzobnú tabuľku log_referers. Orezávanie (truncate) dát tabuliek má oproti vymazaniu dát pomocou príkazu DELETE tú výhodu, že je takmer okamžité, tzn. nemá vplyv na vyťaženie servera.
Ak ti po tomto zásahu nepôjde tvoja stránka, tak bude potrebné dať vedieť hostingu, aby ti tvoj web odblokovali (zrejme je kvôli vyťaženosti selectov blokovaný).
..:: Etomite CMS → Rulezzz !.!.!. ::..

Užívateľov profilový obrázok
Marek Adamec
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 246
Dátum registrácie: Pi Dec 28, 2007 7:58 pm
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa Marek Adamec » Št Aug 19, 2010 12:19 pm

vymazal som cca 190MB dat s databazy... celu databazu som presiel su tam len kb subory, tak som napisal spravcovi serveru a ten chuj mi odpisal toto:

Dobry den,
vas web aj po znovu spusteni opakovane zhadzoval databazovy server , preto bol vypnuty.
Zoptimalizujte si ten web, nepretazujte server, zbytocne udaje neukladajte do databazy.

za tie peniaze co tam platim super ochota. Sere ma len to ze som minuly tazden ohradil rocny hosting, ale o rok prejdem nainy server... Mam pocit ze ma ojebavaju, leboked osm si pozrel databazu nebol tam ziadny zaznam o novom zobrazeni stranky tak neviem ako mohol pretazit databazovy server ked stranka nebola vobec nacitana..

Kód: Vybrať všetko

Tabuľka   Akcia  Záznamov 1  Typ  Zotriedenie  Veľkosť  Naviac  
 answers        2 MyISAM utf8_general_ci 2,0 KB - 
 navrcholactive_users        1 MyISAM utf8_unicode_ci 2,1 KB - 
 navrcholdocumentgroup_names        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrcholdocument_groups        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrcholkeyword_xref        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrchollog_access        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrchollog_hosts        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrchollog_operating_systems        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrchollog_referers        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrchollog_totals        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrchollog_user_agents        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrchollog_visitors        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrcholmanager_log        36 067 MyISAM utf8_unicode_ci 2,5 MB - 
 navrcholmanager_users        1 MyISAM utf8_unicode_ci 3,0 KB - 
 navrcholmembergroup_access        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrcholmembergroup_names        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrcholmember_groups        0 MyISAM utf8_unicode_ci 1,0 KB - 
 navrcholsite_content        450 MyISAM utf8_unicode_ci 4,1 MB - 
 navrcholsite_content_old        383 MyISAM utf8_unicode_ci 3,4 MB - 
 navrcholsite_htmlsnippets        83 MyISAM utf8_unicode_ci 59,4 KB - 
 navrcholsite_keywords        2 MyISAM utf8_unicode_ci 3,0 KB - 
 navrcholsite_snippets        46 MyISAM utf8_unicode_ci 145,6 KB - 
 navrcholsite_templates        39 MyISAM utf8_unicode_ci 70,9 KB - 
 navrcholsk_active_users        1 MyISAM utf8_unicode_ci 2,0 KB - 
Nieco sa mi tu nezda, stranka fungovala normalne nic som snou nerobil , naposledy som ju aktualizoval cca 2 tyzdne pred vypadkom a znicoho nic by pretazovala server, jedine vysvetlenie premna bolo to stymi logmi, to som odstranil a spravca mi tvrdi ze pretazujem server.... To sa mi nejak nezda.

Užívateľov profilový obrázok
_rasel^
ETOMITE Admin
ETOMITE Admin
Príspevky: 1122
Dátum registrácie: Ut Sep 20, 2005 1:03 am
Bydlisko: Košice (SR)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa _rasel^ » Pi Aug 20, 2010 11:34 am

Ahoj. Mali by ti konkrétne napísať čo zaťažuje ich server, keďže oni majú "kľúče od miešačky" a logy k nej. Ako aj v prípade reklamácií, tak aj v tomto prípade je bremeno dokazovania na strane dodávateľa služieb. Napíš im prosím, že si vyššie zmieňované tabuľky úplne vyprázdnil. Ak už toto nevedia pochopiť a nemajú aspoň trocha empatie a nevedia pomôcť ako komplikáciu odstrániť... urobil si už všetko čo chceli, a ešte viac. Trpezlivosť už nie je na mieste...
..:: Etomite CMS → Rulezzz !.!.!. ::..

Užívateľov profilový obrázok
_rasel^
ETOMITE Admin
ETOMITE Admin
Príspevky: 1122
Dátum registrácie: Ut Sep 20, 2005 1:03 am
Bydlisko: Košice (SR)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa _rasel^ » Po Aug 30, 2010 12:22 pm

Ahoj, pozerám, že Ti web konečne funguje, tak som mal možnosť urobiť nejaké online štatistiky zaťaženia. Najviac Ti web vyťažuje Facebook (knihoksicht) pri prvom načítaní stránky a to konkrétne GET sk-SK: static.ak.connect.facebook.com, ktorá sa ani nenačíta, druhá v poradí je GET 46rprz11.css: static.ak.fbcdn.net, kde načítanie trvá až 44,89 sek.
..:: Etomite CMS → Rulezzz !.!.!. ::..

Užívateľov profilový obrázok
Marek Adamec
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 246
Dátum registrácie: Pi Dec 28, 2007 7:58 pm
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa Marek Adamec » St Sep 01, 2010 9:59 am

Ano od pondelka mi spustili web, odstranil som aj ten facebook z webu, ostal tam len textovy odkaz. skus teraz kuknut ako to zatazuje... inak ako a kde to zistujes?

Užívateľov profilový obrázok
_rasel^
ETOMITE Admin
ETOMITE Admin
Príspevky: 1122
Dátum registrácie: Ut Sep 20, 2005 1:03 am
Bydlisko: Košice (SR)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa _rasel^ » St Sep 01, 2010 1:36 pm

Dĺžku načítavania jednotlivých časti stránky je možné sledovať v prehliadači Mozilla Firefox, keď si doň doinštaluješ rozšírenie Firebug. Potom sa ti vpravo-dole v lište zobrazí ikonka Firebug. Po kliknutí na ikonku sa ti zobrazí hlavné okno, hore na záložke sa prepneš na sieť, potom ešte raz klikneš na záložku sieť - na malý trojuholník a dáš "enabled". Potom zadáš adresu tvojho webu a v priebehu načítania webu sa ti zobrazí tabuľka jednotlivých častí a koľko ich načítanie trvalo. Firebug je skvelý nástroj na ladenie webu.
..:: Etomite CMS → Rulezzz !.!.!. ::..

Užívateľov profilový obrázok
Marek Adamec
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 246
Dátum registrácie: Pi Dec 28, 2007 7:58 pm
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pretazovanie databazoveho serveru

Príspevok od užívateľa Marek Adamec » Ne Sep 05, 2010 4:21 pm

super uz to funguje, ale musel som si aktualizovat fire fox. kukni tento blog http://www.blog4all.sk/blog/ na pravej strane na strede je priestorove 3D textove menu, nevies ako to mohli spravit? Chcel by som to dat na svoj web presnejsie na galeriu...

Napísať odpoveď