Testoval som to u seba na localhoste.
funguje bez problémov.
Kód: Vybrať všetko
Etomite setup will now attempt to setup the database
Creating connection to the database: OK!
Selecting database `xylet`: OK!
Checking table prefix `etomite_`: OK!
Importing default site: Failed! - Installation failed!
Etomite setup couldn't install the default site into the selected database. The last error to occur was Column count doesn't match value count at row 1 during the execution of SQL statement INSERT INTO `etomite_site_content` (`id`, `type`, `contentType`, `pagetitle`, `longtitle`, `description`, `alias`, `published`, `pub_date`, `unpub_date`, `parent`, `isfolder`, `content`, `texy`, `richtext`, `template`, `menuindex`, `searchable`, `cacheable`, `createdby`, `createdon`, `editedby`, `editedon`, `deleted`, `deletedon`, `deletedby`, `authenticate`, `showinmenu`) VALUES(18, 'document', 'text/html', 'Test1', '', '', '', 1, 0, 0, 21, 0, '\r\nCopyright: [!Copyright!]DateTimePlus: [!DateTimePlus!]FirtsHit: [!FirstHit!]GetAuthorData: [!GetAuthorData?internalKey=[*editedby*]&field=fullname!]GetDocContent: [!GetDocContent?id=25!]PageTrail: [!PageTrail!]PoweredBy: [!PoweredBy!]SiteUpdate: [!SiteUpdate!]SummaryList: [!SummaryList?ids=8!]ListDocuments: [!ListDocuments?ids=8!]NewsListing: [!NewsListing?newsid=8!]\r\n\r\n', '\r\nCopyright: [!Copyright!]DateTimePlus: [!DateTimePlus!]FirtsHit: [!FirstHit!]GetAuthorData: [!GetAuthorData?internalKey=[*editedby*]&field=fullname!]GetDocContent: [!GetDocContent?id=25!]PageTrail: [!PageTrail!]PoweredBy: [!PoweredBy!]SiteUpdate: [!SiteUpdate!]SummaryList: [!SummaryList?ids=8!]ListDocuments: [!ListDocuments?ids=8!]NewsListing: [!NewsListing?newsid=8!]\r\n\r\n', '\r\n**Copyright:** [!Copyright!]\r\n**DateTimePlus:** [!DateTimePlus!]\r\n**FirtsHit:** [!FirstHit!]\r\n**GetAuthorData:** [!GetAuthorData?internalKey=[*editedby*]&field=fullname!]\r\n**GetDocContent:** [!GetDocContent?id=25!]\r\n**PageTrail:** [!PageTrail!]\r\n**PoweredBy:** [!PoweredBy!]\r\n**SiteUpdate:** [!SiteUpdate!]\r\n**SummaryList:** [!SummaryList?ids=8!]\r\n**ListDocuments:** [!ListDocuments?ids=8!]\r\n**NewsListing:** [!NewsListing?newsid=8!]\r\n\r\n\r\n', 1, 1, 5, 0, 0, 1, 1213439598, 1, 1213439598, 0, 0, 0, 0, 1)
Kód: Vybrať všetko
.<>
[* http://www.kombucha.sk/images/balenieotvorene.gif *]
Nasledujúce texty mi prišli spolu s Kombuchov. Kombucha mi prišla domov už dávno, ale až teraz som si našiel čas na uvoľnenie a skompletizovanie textov. Momentálne mi doma sfermentoval už aj druhý dvojnásobný nálev z ktorého mi vzišli fakt rekordne veľké hubičky, hrúbka asi 7 mm a priemer 5 litrovej fľaše. :D
Vážení priaznivci Kombuchy!
***************************
Ďakujeme Vám, že ste si zakúpili výrobok našej firmy. Firma **Probiotech spol. s r.o.** pôsobí na Slovenskom trhu **od roku 2005** a ako svoj prvý výrobok uviedla na trh *Kultúru Kombuchy*, určenú na domácu výrobu nápoja. Uvedenie tohto výrobku na trh odráža vnútorné presvedčenie a filozofiu firmy poskytnúť čo najširšej verejnosti *možnosť vyrobiť si v domácich podmienkach vynikajúci a osviežujúci nápoj Kombucha*. Úzko spolupracujeme s firmou **Dr. Palisa s.r.o.**, ktorá v danej oblasti pôsobí **od roku 1996**.
Kultúra Kombuchy je **symbiotické spoločenstvo** kvasiniek a baktérií, ktoré počas **fermentačného procesu** v čaji znásobujú jeho biologickú hodnotu. Výsledkom tohto procesu je *enzymatický, ionizujúci nápoj s priaznivými účinkami na organizmus človeka*. Kedže **kultúra Kombuchy je živý organizmus**, podlieha určitým zákonitostiam. Napr. Dr. Bing zistil, že kultúry staršie ako tri mesiace strácajú veľa zo svojej účinnosti. Trpia nazhromaždením koncentrácie produktov svojej vlastnej látkovej výmeny (Dr. Bing : Der Symbiont Bacterium xylinum Saccharomyces pombe als Therapeutikum). Je dokázané, že ďalšie produkované dcérske kultúry nemusia byť vždy biologicky aktívne a preto neodborné rozširovanie dcérskych kultúr ďalším a ďalším záujemcom (hoci pri dobrom úmysle) nemusí byť vždy na prospech. Doporučujeme preto **obnovu materskej kultúry** (ktorú ste obdržali v balíčku) **do štyroch mesiacov** od produkcie Vašej prvej dcérskej kultúry.
Výroba kultúr Kombuchy firmou PROBIOTECH podlieha prísnym hygienickým požiadavkám. Zásady správnej výrobnej praxe zaručujú, že nami produkované kultúry podliehajúce pravidelným laboratórnym vyšetreniam nie sú toxické, patogénne a teda sú vhodné na domácu výrobu nápoja.
Zloženie
*********
Kombucha je prirodzene žijúce symbiotické spoločenstvo rozmanitých kvasiniek, rias a rôznych mikroorganizmov, čo je typické pre lišajník. Vyzerá ako želatínová hmota, vytvorená z baktérie Bacterium xylinum s hniezdovite uloženými kvasinkami rodu Saccharomyces. K tejto základnej symbióze ďalej patria S. ludwigii, S. apiculatus, Bact. xyloinoides, Bact. gluconicum, Schizosaccharomyces pombe, Acetobacter ketogenum, Acetobacter aceti, Acetobacter pasteurianum, Gluconobacter gluconicum, druhy Torula, Pichia fermentas a ďalšie.
Táto **húževnatá lišajníková membrána** je akousi malou chemickou továrňou. Počas oxidačného a kvasného procesu prebehne mnoho komplikovaných chemických reakcií, pričom sa vytvárajú viaceré zdraviu prospešné látky.
Receptúra
*********
*(Na prípravu)*
1) Tri litre vody privedieme do varu a odstavíme.
2) Do vody nasypeme priložený čaj a necháme lúhovať 3-5 minút.
3) Čaj precedíme cez sitko.
4) Do horúceho čaju pridáme 270g cukru a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
5) Čaj necháme vychladnúť na 20-30°C.
6) Prilejeme priložený kompúchový nálev.
7) Vložíme priloženú komuchovú kultúru.
8) Otvor kvasnej nádoby prikrijeme gázou, alebo plátnom a pomocou gumičky upevníme.
9) Kvasnú nádobu umiestnime na pokojné miesto s izbovou teplotou bez prudkého slnečného svetla.
Necháme zrieť 8-10 dní.
10) Kompuchovú kultúru vyberieme z nádoby a preplíchneme čistou, vlažnou vodou.
11) Zlejeme kompúchovou kultúrou vyprodukovaný nápoj (300ml si odložíme na novú ptípravu).
12) Vyprodukovaný kompúchový nápoj skladujeme na chladnom mieste.
Vyprodukovaný nápoj odporúčame konzumovať pred jedlom v objeme 0,25l. Horná hranica nie je stanovaná.
**Upozornenie:**
- Pri manipulácií dodržiavame **maximálne možnú hygienu**.
- Najvhodnejšou kvasnou nádobou je sklenená fľaša **183/3680ml PANO 103** (uhorková fľaša)
- Nádobu počas kvasenia umiestnime **mimo škodlivých látok a výparov**.
- Konzumáciu nápoja pre deti, tehotné a dojčiace ženy konzultujte so svojim lekárom.
Čo dodržať a čoho sa vyvarovať pri príprave Kombuchového nápoja
***************************************************************
Kvasnú nádobu umiestnite tak, **aby nebola vystavená** priamemu slnečnému žiareniu, cigaretovému dymu a kuchynským výparom.
**Proces kvasenia** by mal prebiehať **minimálne 8 dní**. Doporučujeme zlievať na 9.-10. deň, ale časom si podľa chuti nápoja sami určíte kedy zlievať. Dlhšie kvasenie nie je na škodu, nápoj je iba kyslejší.
Pred zlievaním vykvaseného nápoja vyberte materskú a na povrchu nápoja **novoutvorenú dcérsku kultúru**. Obidve kultúry opláchnite vo vlažnej vode a nachystajte na prípravu ďalšieho Kombuchového nápoja.
Získali ste dve kultúry, jednu **pôvodnú-materskú** a jednu **novú-dcérsku**. Môžete sa rozhodnúť, či si spravíte nápoj z jednej kultúry alebo z dvoch kultúr. V prípade, že sa rozhodnete pre dve kultúry, potrebujete z predchádzajúceho vykvaseného nápoja odliať 6 dl nálevu (3 dl potrebujete do kvasnej nádoby s materskou kultúrou a 3 dl do kvasnej nádoby s dcérskou kultúrou). Ďalej postupujte podľa pokynov v **receptúre** od bodu 1 pre každú kvasnú nádobu zvlášť. Po tomto cykle máte jednu materskú a tri nové dcérske kultúry. Môžete založiť štyri nádoby na pestovanie. Takýmto postupom si zabezpečíte **stovky litrov chutného Kombuchového nápoja**.
**Dcérske kultúry nemusia byť vždy tak biologicky aktívne**, preto doporučujeme dávať pri dostatku dcérskych kultúr 2-3 do jednej nádoby.
Nadbytočné dcérske kultúry môžete dlhodobo uskladniť v chladničke (v uzatvorenej nádobe s nálevom).
Podľa našich nových poznatkov sa kultúry pestované v domácich podmienkach **horšie množia v bylinkových čajoch** a sú tiež menej odolné voči okoliu (plesne, patogénne organizmy). Na prípravu nápoja z takýchto čajov využite ako základ **čierny sypaný čaj**.
Keďže kultúra Kombuchy je živý organizmus, **časom zostarne**. Tieto zmeny sa prejavia **sfarbením** (tmavo hnedé) a takisto veľmi **slabou účinnosťou pri fermentovaní nápoja**. Takáto kultúra už nie je vhodná na jrípravu nápoja.
Po nedodržaní prísnych hygienických opatrení pri pestovaní kultúry Kombuchy a výrobe nápoja **môže dôjsť k chorobným zmenám na kultúre**, ale t.j. v nápoji (viditeľné plesne, zakalená tekutina, zvláštny zápach). Takúto **kultúru a nápoj ihneď zlikvidujte**, pretože nie sú vhodné na konzumáciu.
Kombucha od Dr. Palisu
**********************
Okolo vzniku Kombuchy sa traduje veľa povestí. Jej pôvod sa nedá časovo presne určiť, podobne ako sa nedá časovo ohraničiť ani začiatok používania čaju. Predpokladá sa však, že pochádza z **Východnej Ázie**, resp. **Číny**.
**Čínska povesť**
Čínska povesť hovorí o tom, ako v starej Číne uctievali Kombuchu ako dar bohov. Vraj prinášala dlhý život a zázračnú silu. Už v dobách dynastie Chan pred 2000 rokmi sa z nej pripravoval chutný nápoj.
**Japonská povesť**
Japonská legenda sa viaže k japonskému cisárovi Inkjó, ktorý trpel bolesťami žalúdka. Pomohol mu kórejský doktor s menom Kombu, ktorý mu predpísal jedinečný liečivý prostriedok: kvasný čaj. Tomuto nápoju sa začalo zjednodušene hovoriť "Kombucha" ("cha" je japonský výraz pre čaj).
**Ruská povesť**
Ďalším známym príbehom, podľa ktorého dostala Kombucha pomenovanie „čaj-kargasok", je príbeh japonskej cestovateľky, ktorá putovala do ruského Kargasoku. Náhodne sa tu stretla s mnohými ľuďmi, ktorí sa dožívali veľmi vysokého vitálneho veku práve vďaka tomu, že denne popíjali v malých dávkach Kombuchový nápoj.
Mnohí hostorici sú toho názoru, že názov Kombucha má ruský pôvod a je spojený s požívateľnými morskými riasami "Kombu", ktoré sa do Ruska dostali z Japonska. Používali ich ako náhradu čierneho čaju.
**Taiwanská povesť**
Rakúsky misionár Hermann-Josef Weidinger ponúka iné vysvetlenie pôvodu tohto názvu. Mnoho rokov prežil na ostrove Taiwan, kde mu tento sladkokyslý nápoj domorodcov učaroval. Volal sa „Kchun-Pchu-čcha", čo je možné preložiť ako životodárny čaj pochádzajúci z mora. Nezvyčajný názov naznačuje, že ide o čajový nálev pripravený zo sušených morských rias.
K nám sa čajová huba dostala z **Japonska**, cez cárske Rusko a Baltik. Už pred mnohými rokmi ju **pestovali mnísi v českých kláštoroch**, kde bola pomenovaná ako "**Olinka**".
Súčastnosť
**********
Dnes sa síce o Kombuche ešte nevie všetko, ale pribúda stále viac informácií o jedinečnom nápoji plnom tajomstiev. Existujú overené správy o zložení a účinkoch nápoja v odborných publikáciách lekárov a vedcov celého sveta.
Medzi stúpencov tohto nápoja, patril aj nemecký lekár **Rudolf Sklenár**, ktorý ho doporučoval najmä ako *liečivý prostriedok pri tráviacich problémoch a pri najrôznejších poruchách látkovej výmeny*. Zaoberal sa tiež možnou aplikáciou Kombuchy pri liečbe *rakoviny*.
Podstatnou mierou prispieva v posledných rokoch vedeckými publikáciami a výsledkami z rôznych výskumov mikrobiológ a prírodný liečiteľ **Gúnter W. Frank**. Tvrdí, že *Kombucha je pre každého človeka, ktorý si váži zdravie, účinná doplnková potravina, ktorá prispieva spoľahlivým aktivovaním telesného imunitného systému k tomu, že sa zdravie, výkonnosť, aktivita a celkový stav človeka regenerujú a stabilizujú*.
Mnohí športoví lekári robili testy, ako ďaleko sa zvýši úroveň výkonnosti športovcov pri užívaní Kombuchových prípravkov. Medzi nich patrí aj profesor **Geritt Šimon** z inštitútu športového lekárstva vo **Warendorfe** a rakúsky profesor **Willi Dungl**.
Správy o mimoriadnych úspechoch s Kombuchou prišli aj z Ruska. U ľudí, ktorí boli vystavení žiareniu po výbuchu **Černobyľu** sa po užívaní prípravkov z Kombuchy hodnota žiarenia znížila v priebehu krátkej doby. Vedecké vysvetlenie však pre to neexistuje.
U nás sa problematikou Kombuchy intenzívne zaoberal takmer celé štvrťstoročie český lekár **Prof. MuDr. V. Palisa DrSc**, ktorý bol zároveň aj zakladateľom firmy vyrábajúcej produkty z čajovej huby. O jeho práci a výsledkoch bádania prinášame podrobnejšie informácie... **Prof. Palisa** ukončil Lekársku Fakultu v Brne v roku 1949. V r. 1960 sa stal prednostom infekčnej kliniky FN Plzeň. V r. 1986 obhájil dizertačnú prácu "*Experimentálne a klinické podklady imunostimulácie*" a získal vedeckú hodnosť doktor vied. Počas pôsobenia na klinike sa intenzívne venoval výskumu prirodzenej imunity vo vzťahu k infekčným chorobám. Výsledkom jeho činnosti bolo udelenie čs. patentu v r. 1988, ktorého predmetom je spôsob výroby partikulárneho Beta-l,3-D-glukánu. Glukán pôsobí ako antioxidant, aktivuje imunitný systém, regeneruje tkanivá, pôsobí ako ochrana proti žiareniu, zvyšuje účinky iných liekov a má protirakovinový efekt. Pretože Kombucha a jej produkty majú veľmi podobné účinky, stala sa i tá predmetom výskumu. Aby uviedol výsledky svojho výskumu do praxe, otvoril v Plzni a v Prahe na Novotného Lávce praktickú a poradenskú ordináciu pre onkologický chorých pacientov a chorých s poruchami imunitného systému. Kombuchu a jej produkty ordinoval ako podpornú a neoddeliteľnú súčasť liečebného procesu. Kombuchu propagoval v časopisoch, novinách, rozhlase a televízií.
O účinkoch Kombuchy, alebo prečo je Kombucha považovaná za elixír života...
***************************************************************************
O tom, že Kombucha je skutočným **elixírom života** nás presvedčia mnohé jej pozitívne účinky, prospešné pre ľudský organizmus. Tieto úzko súvisia so širokým spektrom enzýmov, vitamínov, minerálnych látok, kvasiniek a baktérií, obsiahnutými v Kombuchovej kultúre, ktorá pri svojej aktivite v čaji produkuje tzv. **bioenergiu** = čistú prírodnú silu bez akýchkoľvek nežiadúcich vedľajších účinkov. Napriek mnohým zázračným správam o vyliečení nie je Kombucha žiadny všeliek. Na základe praktických skúseností medicíny je Kombuchový nápoj pripravený z kultúry Kombuchy len vynikajúcim výživovým doplnkom, ktorého pravidelný príjem **znamená** pre človeka celkovú **regeneráciu a očistu organizmu** od škodlivých látok. Účinky Kombuchy nedosiahol žiadny čajový nápoj.
**Účinky Kombuchy:**
- posilňuje imunitný systém,
- má antibiotické účinky proti baktériám a vírusom,
- očisťuj e organizmus od škodlivých látok,
- podporuje trávenie,
- harmonizuje činnosť tenkého a hrubého čreva, posilňuje pečeň a obličky,
- povzbudzuje látkovú výmenu,
- zlepšuje fyzickú výkonnosť,
- posilňuje aktivitu mozgu,
- regeneruj e nervový systém,
- znižuj e telesnú únavu a zbavuj e napätia,
- dodáva energiu a vitalitu,
- pomáha pri stabilizovaní krvného cukru,
- prítomnosť baktérií mliečneho kvasenia ocenia ľudia, ktorí zo svojej stravy vylúčili mliečne výrobky.
Účinné látky
************
**Kyselina mliečna** - Kombucha je bohatá na tzv. pravotočivú kyselinu mliečnu L(+). Túto dokáže telo na rozdiel od ľavotočivej kyseliny mliečnej L(-) spracovať pomerne rýchlo. Kyselina mliečna L(+) povzbudzuje trávenie regeneráciou črevnej flóry. Podporuje rast potrebných baktérií v celom tráviacom trakte a zlepšuje látkovú výmenu svalstva. Zlepšuje prekrvenie a aktivuje metabolizmus pečene. Dostatočné množstvo tejto kyseliny ochráni organizmus pred rakovinou.
**Kyselina glukurónová** - Vzniká zložitým biochemickým procesom oxidácie glukózy. U zdravého človeka vzniká v pečeni. Pečeň filtruje krv a preskúma každú jej kvapku. Výživné látky sa použijú, cudzorodé látky sa odfiltrujú a jedovaté splodiny sa zneškodnia. Kyselina glukurónová pri tom pomáha. Spája sa s jedovatými látkami, ako je nikotín, alkohol alebo lieky, spraví ich rozpustnejšími vo vode a pomôže ich vylúčeniu z organizmu vo forme moču.
**Ďalšie kyseliny** - (kyselina octová, glukónová, uhličitá, usnisová, vínna, citrónová a iné) Rôznou funkciou počas procesu látkovej výmeny podporujú vstrebávanie aktívnych látok z Kombuchy v črevách s čiastočne antibakteriálnym účinkom (kyselina usnisová).
**Enzýmy** - (invertáza, amyláza, kataláza, syridlový enzým, sacharáza, proteolitické enzýmy) Dôležité na látkovú výmenu a trávenie. Ako biokatalyzátory umožňujú chemické reakcie v tele.
**Polysacharidy** - patria k uhľohydrátom (cukrom, sacharidom) a organizmu dodávajú energiu, napríklad na to, aby jednotlivé bunky tela mohli plniť svoje úlohy. Niektoré polysacharidy tvoria základ väzív a základný stavebný materiál pre chrupavky a šľachy.
- **Vitamíny**: BI, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, kyselina listová
- **Minerály**: železo, draslík, vápnik, kobalt, meď, magnézium, mangán, sodík,
- zinok
- **Kvasinky**: cca. 2,5 mil. buniek v 1ml Kombuchy
- **Kofeín**: podľa použitého čaju
- **Alkohol**: v stopových množstvách
Z odbornej literatúry
*********************
Kombucha je čaj s prastarou históriou a v súčasnej dobe empiricky a vedecky preukázanými liečivými vlastnosťami. Kombucha nie je huba podľa zvyčajných predstáv, ide o **spoločenstvo, symbiózu rôznych kvasinek a baktérií**, jedná sa najmä o kvasinky rodu *Saccharomyces* a z baktérií *Bacterium xylinum, Acetobacter* a ďalšie.
Viaceré experimenty na zvieratách a klinické štúdie u ľudí potvrdili, že účinnými látkami, ktoré majú schopnosť normalizovať zníženú imunitu, sú práve **polysacharidy izolované z kvasiniek Saccharomyces** a ich účinnou látkou je tzv. **beta-glukán**. **Glukán ako úspešný imunostimulátor** bol popísaný v celom rade svetových štúdií pri rôznych zníženiach imunity.
Kombucha teda produkuje do čaju okrem iného predovšetkým *kyselinu glukurónovú, vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, kyselinu listovú, L-kyselinu mliečnu, kyselinu octovú* a z cukru, ktorý sa do čaju pridáva (nie na osladenie čaju, ale pre výživu tohoto spoločensta), *oxid uhličitý, alkohol a kyselinu glukónovú*. Každá uvedená zložka má svoj účinok, avšak hlavnou podstatou účinku tohoto čaju je práve ovplyvňovanie imunity organizmu. Kyselina glukurónová má **detoxifikačné funkcie**, spája sa s cudzími alebo vlastnými škodlivými látkami v komplexe glukuronátu a tým zneškodňuje veľké množstvo jedovatých látok. Zanedbateľný nie je ani antibiotický efekt, ktorý má v Kombuchovom čaji kyselina usnisová. **Kvasinky Saccharomyces, ktoré sú jednou z hlavných častí spoločenstva** (kvasinek a baktérií) Kombuchy, produkujú do čaju kyselinu glukónovú a látky typu polysacharidov glukánu. Glukán ako produkt tých istých kvasinek je dôležitý imunostimulant.
Čaj z Kombuchy obsahuje preukázateľne významné množstvo **kyseliny glukurónovej**, ktorá fyziologicky pôsobí v organizme ako **účinná detoxikačná látka**. Viaže škodlivé súčasti rôznych jedov na seba a mení ich na glukuronáty. Tým ich zbavuje toxických vlastností. **Kombuchový čaj nemá žiadne vedľajšie účinky ani pri trvalej konzumácií**.
Prof. Mudr. V. Palisa, DrSc.-(„Velká neznáma aneb jde o život", EMINENT, 1996)
-------------------
Kultúry Kombuchy a sypané čaje si môžete objednať:
PROBIOTECH spol. s r.o.:
- Po-Pi 8:00-17:00
- www.kombucha.sk
- Stred 47, 027 05 Zázrivá
- 0915 975 125, 0904 279 343
- info@kombucha.sk
Je to fakt výborná modifikácia.
Budem ju určite používať a odporúčam ju.
sa z nejakého dôvodu ukladá až na ďalší riadok resp. hned pred začiatkom ďalšiaho odstavca (vidno to aj v náhľade):